Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013

Pagina Sindicatelor

Instrumente Structurale in România

siglaePentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Autentificare

 • Creaţi un cont
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.
 • Pagina Sindicatelor
  Concediul medical

  PDF

  Concediul medical

  Concediul medical pentru incapacitate temporara de munca se acorda in in situtia in care incapacitatea temporara de munca este cauzata de boli obisnuite sau accidente in afara muncii. Indemnizatia pentru incapacitatea temporara de munca cauzata de accident de munca sau boala profesionala se plateste de la 1 ianuarie 2004, in baza legii nr 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munc sau boli profesionale.
  In sistemul public, salariatii beneficiaza de concediu medical si de indemnizatie pentru incapacitatea temporara de munca, daca dovedesc incapacitatea temporara de munca printr-un certificat medical, eliberat conform reglementarilor in vigoare.
  Au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitatea temporara de munca asiguratii care au un stagiu de cotizare de cel putin o luna, realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
  Asiguratii beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitatea temporara de munca , fara stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectioase de grupa A, neoplaziilor si SIDA.
  In ceea ce priveste durata concediului medical se pot intalni urmatoarele situatii:
  1. durata este de cel mult 183 de zile ininterval de 1 an, incepand cu prima zi de imbolnavire. Incepand cu a 90-a zi durata concediului medical se poate prelungi pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale; pentru boli deosebit de grave, durata poate fi mai marede  regula pana la 2 ani.
  2. daca bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizatiei pentru incapacitatea temporara de munca, medicul primar sau specialist, dupa caz, procedeaza astfel:
  fie propune trecerea temporara la alta munca/ reducerea programului de lucru/ reluarea activitatii intr-o alta profesie etc.
  3. propune pensionarea pentru invaliditate.
  4. In situatii temeinic motivate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile dar nu cu mai mult de 90 de zile.
  Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitatea temporara de munca este mai mare inn cazul unor boli speciale si se diferentiaza astfel:
  a. un an in intervalul ultimilor 2 ani pentru: TBC, unele boli cardiovasculare stabilite de Casa Natioanla de Asigurari de Aanatate cu acordul Ministerului sanatii Publice.
  b. un an cu drept de prelungire pana la un an si sase luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza memningeala, peritoneala si urogenitala precum si pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii.
  c. un an si sase luni pentru tuberculoza pulmonara operata si osteo-articulara.
  d. sase luni cu prelungire pan la maxim un an pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara
  .
  Pe toata perioada concediului medical , persoana asigurata va primi in locul salariului  o indemnizatie de la asigurarile sociale de stat.

  Cuantumul indemnizatiei se determina prin aplicarea unui procent de 75% din baza de calcul. Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitatea temporara de munca detrminata de tuberculoza, SIDA, neoplazii, boala infecto-contagioasa de grupa A, si urgente medico-chirurgicale este de 100%.
  Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
  Perioadele de concedii medicale nu se considera vechime in munca si se scad la calculul pensiei

  Cu deosebita stima,
  Presedinte
  Catalin Toma  “ Sed lex, dura lex !”
  “Aspra e legea , dar  e lege!

   

  ATENTIE

  ue-siglaConţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

  Vizitati: www.Founduri-UE.ro


 • hacklink
 • watch child porn watch child porn